“Vruchten van het leven”

Duur: 7 dagen ( wordt op vezoek geboden)
Ieder mens is uniek, maakt dingen mee in zijn of haar leven.
Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Dit verhaal stuurt onze handelingen en verklaart ons gedrag, maar ook andersom, ons gedrag stuurt het verhaal. Dit verhaal vormt een brug tussen allerlei ontmoetingen met de ene en de andere mens.

Het eigen levensverhaal, de eigen levensvisie, laat zien wie iemand is en op welke manier hij of zij zin aan alles geeft. Allerlei invloeden spelen hierbij een belangrijke rol, onze; afkomst, moedertaal, huidskleur, geslacht, cultuur en ook ons karakter, denken en voelen. Daarnaast zijn aspecten als de tijd waarin dit zich afspeelt, erfelijke factoren, gezondheid en ziekte van belang, dit met soms verstrekkende gevolgen. Weer andere invloeden, zoals; ontwikkeling, opleiding, beroep en functie, leef en woonsituaties, sociale contacten, bezit,  geld en bijzondere gebeurtenissen, kunnen het levensverhaal op een bijzondere wijze inkleuren.

Het levensoverzicht maken kan helpen allerlei elementen te ordenen, maar ook vergeten of verdrongen zaken weer naar boven halen. Door herinterpretatie kan men wellicht tot verwerking komen. Het thema dood is ook van essentieel belang. Als we niet nadenken over de dood, denken we ook niet echt na over het leven. Ieder mens komt verdriet, verlies en lijden tegen in het leven. Creatief omgaan met verdriet, pijn en rouw leert ons ook hoe te leven en te sterven. Bij oudere mensen ontstaat soms angst om te vergeten en daarmee wordt de behoefte om te herinneren gewekt. Deze herinneringen helpen de identiteit te bewaren.

Een levensverhaal is nooit af, iedere nieuwe ontmoeting en ervaring krijgt weer een eigen plek in de levensloop. Het maken van een levensoverzicht kan heel verhelderend zijn bij het ordenen van het leven, maar kan dus ook ondersteuning bieden bij het verwerken van “oud zeer”. Of je nu jong bent of oud, ziek of gezond, iedereen die dit wil kan ermee werken.

Deze training” is samengesteld door Anna Sofia van Hooijdonk t.b.v. lezingen, educatie en coachings-processen: “Vruchten van het leven” en neemt je mee op een reis door je eigen leven! Het geeft naast de mogelijkheid tot ordening en inzicht ook de inspiratie om bijvoorbeeld zelf te gaan schrijven en biedt werkvormen die je kunt gebruiken in het werk met anderen.

Wat gaan we doen?
Aan de hand van een levensloopwerkboek welke is samengesteld door Anna Sofia werken we o.a. aan:
- Stilstaan bij thema’s en fasering in het eigen levensverhaal
- De rode en de gouden draad vinden
- Werken met symbolen en metaforen
- Spelen met woorden
- (Schrijf)opdrachten om stukjes uit je eigen verhaal vorm te geven
- En nog veel meer!

Voor wie
Deze training is interessant voor iedereen die eens op een andere manier met zijn of haar eigen levensverhaal aan de slag wil. En is zeker ook voor hen die met mensen die intensieve levensveranderingen doormaken werken zoals zorgverleners, begeleiders, therapeuten, maatschappelijk werkers, docenten, coaches en trainers.

terug...